APEL POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII DO HODOWCÓW DROBIU NA TERENIE POWIATU TURECKIEGO
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Turku informuje wszystkich hodowców drobiu w powiecie tureckim o niezwykle trudnej sytuacji epidemiologicznej na terenie naszego powiatu w związku z wystąpieniem już 3 ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków w gminie Przykona i Kawęczy u wodnego drobiu rzeźnego. Wystąpienie drugiego ogniska grypy ptaków na terenie gminy Kawęczyn skutkowało w sensie epizootycznym utworzeniem obszarów z ograniczeniami związanymi ze zwalczaniem tej choroby także na terenie powiatu kaliskiego i rozporządzenie w sprawie zwalczania grypy ptaków na terenie tych powiatów musiał wydać Wojewoda Wielkopolski, co uczynił w dniu 14 października 2025 r., które znowelizował w zakresie poszerzenia zakresu terytorialnego obszarów z ograniczeniami w dniu 20 października 2025 r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Turku zwraca się z gorącym apelem do wszystkich hodowców drobiu na terenie powiatu tureckiego o zrozumienie tej szczególnej sytuacji epizootycznej w naszym powiecie niezależnie od tego czy ich zakłady znajdują się w obszarach z ograniczeniami ustanowionymi w rozporządzeniu przez Wojewodę Wielkopolskiego czy też nie i stosowanie w sposób bezwzględny w pełni zasad bioasekuracji w swoich zakładach drobiu. Hodowców, których zakłady drobiu znalazły się w strefach objętych ograniczeniami (obszar zapowietrzony, zagrożony i buforowy) proszę o bezwzględne stosowanie się do zakazów i nakazów znajdujących się w Rozporządzeniu Wojewody Wielkopolskiego w sprawie zwalczania wysoce zjadliwej grypy ptaków. Szczególnie proszę o:
- niezwłoczne czyszczenie i odkażanie środków transportu i sprzętu wykorzystywanych do transportu drobiu , ich mięsa, paszy, ściółki lub nawozów naturalnych oraz innych przedmiotów lub, które mogły zostać skażone wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków;
- stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego przez osoby wchodzące do gospodarstwa lub z niego wychodzące, w celu wykluczenia rozprzestrzeniania się wysoce zjadliwej grypy ptaków oraz wyłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdami i wyjazdami do i z gospodarstw utrzymujących drób;
- przechowywanie paszy i ściółki dla ptaków w sposób zabezpieczający przed kontaktem z gryzoniami oraz dzikimi ptakami oraz ich odchodami;
- Przestrzeganie wydłużonego czasu 14 dni między wstawieniami drobiu i zasady wstawienia drobiu dopiero po przeprowadzeniu dodatkowej urzędowej kontroli dezynfekcji;
- dostosowanie obsady/zagęszczenia obiektów utrzymujących drób do maksymalnej obsady, indywidualnie definiowanej przez właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii dla każdej fermy, w której w najbliższych tygodniach planowane jest zasiedlenie;
- dostosowanie się do obowiązku organizacji załadunku drobiu w taki sposób aby osoby do wyłapywania w/w zwierząt były wskazywane w sposób indywidualny oraz stworzenie przez zakłady drobiu harmonogramów i stref/obszarów działania/pracy tych grup - według zasady „cały kurnik pełny – cały kurnik pusty”;
- przestrzegania nakazu dedykowania pracowników tylko do jednej fermy z zakazem pracy, a nawet przemieszczania się incydentalnego na inne obiekty, fermy, wprowadzenie wykazu personelu ferm wraz z oświadczeniami personelu o braku ich kontaktu z drobiem i dzikim ptactwem wolnożyjącym poza miejscem pracy oraz posiadaniu wiedzy o zakazie ich kontaktu ze zwłokami drobiu i dzikiego ptactwa wolnożyjącego przez 72 godziny przed przystąpieniem do pracy;
- wdrożenie w zakładowych w planach bioasekuracji nakazów i zakazów określonych niniejszym rozporządzeniem.
Ponadto Powiatowy Lekarz Weterynarii w Turku prosi hodowców drobiu o zgłaszanie znalezionych w okolicy zakładu drobiu padłych dzikich ptaków, gdyż bierny monitoring dzikich ptaków jest niezwykle ważnym elementem ustalenia aktualnego stanu epizootycznego powiatu tureckiego pod względem obecności wirusa grypy ptaków.
Niedostosowanie się przez hodowców drobiu do obowiązujących okresowo zaostrzonych rygorów epizootycznych i nieprzestrzeganie w sposób bezwzględny bieżących zasad bioasekuracji może spowodować wystąpienie nowych ognisk grypy ptaków na terenie powiatu, dalsze czasowe wydłużenie i terytorialne poszerzenie obowiązujących restrykcji. Długofalowo zaś może doprowadzić do wprowadzenia na polski drób ograniczeń w handlu mięsem drobiowym przez komisję Europejską i kraje trzecie co na pewno odbije się na sytuacji ekonomicznej branży drobiarskiej.
Apeluję więc do odpowiedzialności hodowców drobiu w naszym powiecie bo od Was też zależy czy Polska nadal będzie największym producentem drobiu i mięsa drobiowego w Europie i czwartym na świecie.
Jan Radzimski
Powiatowy Lekarz Weterynarii
w Turku
