ZARZĄDZENIE Nr 5/2020 Regulaminu Organizacyjnego
ZARZĄDZENIE Nr 5/2020 POWIATOWEGO LEKARZA WETERYNARII W TURKU z dnia 24 czerwca 2020 r. zmieniające zarządzenie w sprawie ustalenia Regulaminu Organizacyjnego Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Turku
Na podstawie art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 2018 r. poz. 1557 oraz z 2020 r. poz. 285) oraz § 5 zarządzenia nr 1 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 marca 2010 r. w sprawie organizacji wojewódzkich, powiatowych i granicznych inspektoratów weterynarii (Dz. Urz. Min. Rol. i Roz. Wsi poz. 3, z 2014 r. poz. 26 oraz z 2020 r. poz. 18) zarządza się, co następuje:
§ 1. W Regulaminie Organizacyjnym Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Turku, stanowiącym załącznik do zarządzenia nr 3/2015 Powiatowego Lekarza Weterynarii w Turku z dnia 13 lutego 2015 r. w sprawie ustalenia Regulaminu Organizacyjnego Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Turku wprowadza się następujące zmiany:
- w § 1 pkt 1-2 otrzymują brzmienie:
- zarządzenia nr 1 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 2 marca 2010 r. w sprawie organizacji wojewódzkich, powiatowych i granicznych inspektoratów weterynarii (Dz. Urz. Min. Rol. i Roz. Wsi poz. 3, z 2014 r. poz. 26 oraz z 2020 poz. 18)”;
- w § 4 ust. 2 otrzymuje brzmienie:
- W zespołach, o którym mowa w § 11 - 12, kierownikiem może być starszy inspektor weterynaryjny, a w razie jego braku inspektor weterynaryjny.”;
- w § 6 w ust. 3:
W skład Zespołu wchodzą Działy do spraw:
- bezpieczeństwa żywności,
- pasz i utylizacji;";
- uchyla się pkt 4;”;
- w § 8:
- uchyla się ust. 3;
- ust. 4 otrzymuje brzmienie:
„4. Projekty dokumentów powinny być parafowane przez:
- pracownika zajmującego się sprawą;
- kierownika komórki organizacyjnej, z którego zakresem działania związany jest dokument;
- głównego księgowego – w przypadku gdy treść pisma czy dokumentu dotyczy budżetu lub ma spowodować skutki finansowe.”;
5) § 12 otrzymuje brzmienie:
- egzekwowanie wymagań weterynaryjnych związanych z przywozem i wywozem środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego,
- kontrola przestrzegania wymagań weterynaryjnych przy:
- uboju zwierząt rzeźnych i dobrostanu
- przetwórstwie mięsa, skupie i przetwórstwie mięsa zwierząt łownych, składowaniu mięsa i jego przetworów,
- produkcji mleka i jego przetworów,
- produkcji i przechowywania jaj i ich przetworów,
- przetwórstwie i przechowywaniu miodu naturalnego,
- przetwórstwie i przechowywaniu produktów rybołówstwa,
- kontrola weterynaryjna artykułów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
sprowadzanych z zagranicy i pobieranie próbek tych artykułów;
- organizowanie pobierania próbek w ramach badań monitoringowych w zakresie wykrywania niedozwolonych substancji chemicznych, biologicznych, pozostałości leków i skażeń promieniotwórczych w tkankach i płynach ustrojowych zwierząt rzeźnych oraz artykułach spożywczych pochodzenia zwierzęcego na terenie powiatu
- organizowanie pobierania próbek i gromadzenie dokumentacji dotyczącej wyników badań laboratoryjnych pasz,
- sporządzanie i aktualizacja wykazów i rejestrów podmiotów objętych nadzorem w zakresie pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych
- kontrola nad zbieraniem, transportowaniem, przetwarzaniem, spalaniem oraz wykorzystywaniem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego.
- realizacja zadań wynikających z Krajowego Planu Kontroli Urzędowej Pasz oraz sporządzanie raportów z wyników urzędowej kontroli pasz,
- kontrola gospodarstw indywidualnych, wytwarzających i stosujących pasze,
- kontrola stosowania organizmów genetycznie modyfikowanych w paszach,
- kontrola stosowania dodatków paszowych,
- kontrola obrotu paszami,
- sporządzanie aktualizacji powiatowego planu gotowości na wypadek wystąpienia zagrożeń w zakresie pasz,
- kontrola wytwórni pasz, w tym stosujących dozwolone białka pochodzenia zwierzęcego,
- kontrola zakładów produkujących karmy dla zwierząt domowych oraz zakładów produkujących karmy lecznicze dla zwierząt oraz hurtowni karm dla zwierząt domowych,
- przyjmowanie i wysyłanie informacji o niebezpiecznych produktach żywnościowych i paszach w ramach systemu RASFF
- obsługa weterynaryjnych systemów informatycznych do bieżącego przepływu informacji,
- prowadzenie obowiązującej dokumentacji, sprawozdawczości i niezbędnej ewidencji prowadzonych spraw.
- uchyla się § 13;
- załącznik nr 1 do Regulaminu Organizacyjnego Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Turku otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego zarządzenia;
- w ust. 1 załącznika nr 2 do Regulaminu Organizacyjnego Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Turku:
- pkt 2 otrzymuje brzmienie:
W skład Zespołu wchodzą Działy do spraw:
- bezpieczeństwa żywności BŻ,
- pasz i utylizacji PU;”;
- uchyla się pkt 3;
§ 2. Zarządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 2020 r.